Domeinnaam

Het virtueel adres van jouw website

Een domeinnaam kiezen voor je zaak, het lijkt zo simpel. Maar er zijn toch een aantal zaken waar je best eens over nadenkt zodat je achteraf geen spijt krijgt van jouw keuze.

Waaraan denken bij aankoop domeinnaam

Wij hebben het even voor je opgelijst.

Jouw visie voor jouw onderneming

Voordat je over een domeinnaam of een bedrijfsnaam nadenkt, moet je eerst voor jezelf uitmaken welke richting jij uit wilt. Je weet waarschijnlijk ondertussen wel welke producten of diensten je wilt gaan leveren aan jouw toekomstige klanten, maar hoe pak je dit aan?

Hou je het lokaal (stad, regio, land), kleinschalig en persoonlijk? Of richt je jou op de internationale markt? Wil je onder jouw familienaam werken of bedenk je een merknaam voor jouw product? Het is belangrijk dat je de juiste vragen aan jezelf stelt, dit zet je op het juiste pad om de juiste keuze te maken.

de bedrijfstrategie meenemen in de keuze van jouw domeinnaam

Merk of naam als domeinnaam

Kies je voor een merknaam of verwerk je jouw eigen naam in de naam van jouw zaak? Het hangt sterk af van de visie die je hebt. Het ene verleent zich beter voor bepaalde doeleinden dan het andere. Zo geeft het gebruik van jouw naam voor jouw zaak een persoonlijke toets aan bepaalde beroepen (kapper, timmerman, loodgieter, …) maar komt het onprofessioneel over in andere sectoren (webshops, evenementen,  horeca, …)

De sector waarin je je begeeft, samen met de schaal die je voor ogen hebt (klein- vs. grootschaligheid) spelen een grote rol in de keuze hierin. Zo werkt een familienaam beter voor lokale bedrijven, het voelt persoonlijk aan en wekt vertrouwen en sympathie op. Dit geeft wel een gevoel van kleinschaligheid waardoor grote bedrijven minder snel beroep op jouw diensten zullen doen.

Zie je het wat groter, of wil je niet rechtstreeks gelinkt zijn aan jouw bedrijf via jouw naam omdat je het professioneel wil houden? Dan bedenk je best een goede merknaam. Let wel op dat er geen ander bedrijf die in hetzelfde land onder dezelfde merknaam handelt of je kunt hiermee in de problemen komen. Daarnaast wil je jouw bedrijf ook zo uniek mogelijk positioneren.

de keuze van een domeinextensie (.be/.com/.eu./...)

Lokaal of internationaal

Wil je je richten op jouw stad of regio, dan is bijvoorbeeld timmermanbrugge.be of loodgietergent.be een goede keuze. Op deze manier is meteen duidelijk wat je doet en ook waar. Dit helpt zoekmachines om jouw website te tonen in de zoekresultaten van mensen in jouw buurt die naar jouw diensten op zoek zijn.

Zie je het iets groter en wil je je niet beperken tot één bepaalde regio? Dan laat je het best een regio of stad niet voorkomen in jouw domeinnaam. De domeinextensie of ook wel Top Level Domain (TLD) genaamd zal dan hoogst waarschijnlijk .BE zijn. Dit is een goed voorbeeld van een country code TLD (ccTLD). Soortgelijke voorbeelden zijn .FR, .NL, … 

Wil je je richten op de Europese markt? Dan is .EU voor jouw de meest logische keuze. Zie je het nog groter en wil je internationaal gaan? Dan is .COM een populaire keuze. Of speel op veilig en koop beiden met het oog op expansie. Zo hoef je je geen zorgen te maken en voorkom je dat jouw concurrenten deze opkopen om jouw een hak te zetten en om deze tegen veel geld aan jou te verkopen.

Generische Top Level Domains

Ook generische top level domein namen (gTLD) behoren tot de mogelijkheden (daar is .COM er één van). Je hebt hierbij de keuze uit een berg van mogelijkheden die kunnen bijdragen aan jouw bedrijfsidentiteit

Zo kun je geografisch jouw domeinnaam extra in de verf zetten met bijvoorbeeld .VLAANDEREN , .GENT of .BRUSSELS. Ook kun je laten blijken in welke sector je zaak zich situeert met extensies zoals .AGENCY, .IMMO, .STORE, .FASHION, … 

Met meer dan duizend gTLD’s is de keuze enorm en kan je jouw verbeelding de creatieve loop laten gaan.

Do’s & don’ts

  • Opteer voor eenvoudige domeinnamen, deze zijn makkelijk te onthouden en komen professioneler over. Probeer te zorgen dat de spelling niet verkeerd interpreteert  kan worden.
  • Kies voor een domeinextensie in functie van jouw doelgroep.
  • Doe marktonderzoek zodat je niet dezelfde naam kiest als een concurrent, dit kan later voor problemen zorgen. Ook gedeponeerde merknamen mag je niet zomaar gebruiken (bvb. Iphone). Je riskeert hierbij een rechtszaak. Sector en locatie spelen hierbij een grote rol. Je kan handelsmerken hier opzoeken.
  • Gebruik sleutelwoorden in jouw domeinnaam (bvb. pampersonline.be)
  • Vermijd cijfers en koppeltekens. Zo kan je het cijfer 0 verwarren met de letter O en klinkt een koppelteken in een reclamespot niet zo mooi. Het werkt verwarrend en is moeilijk te onthouden.
  • Heb je oog op expansie? Aarzel dan niet en koop andere domeinextensies op voordat iemand anders dat doet. Ook als je twijfelt tussen je domeinnaam in het enkelvoud of het meervoud kan je deze tactiek toepassen. Je laat dan het domein die jouw voorkeur het minst geniet doorverwijzen naar het domein waar je het liefst jouw website op wilt neerzetten.

Inspiratie opdoen

Wil je wat inspiratie en nieuwe ideeën opdoen? Speel dan zeker even met deze tool: Namelix. Je kan er verschillende sleutelwoorden ingeven en aangeven welke soort naam je op zoek naar bent. Dit kan gaan van een merknaam zoals Google en Yahoo, tot een samentrekking van woorden zoals Facebook of Bitcoin.

Tip: gebruik Engelstalige sleutelwoorden bij het genereren van domeinnamen met Namelix.

Vaak gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op vaak gestelde vragen. Heb je nog steeds geen antwoord gevonden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Is dit een éénmalige of een terugkerende kost?

Het hosten van een domeinnaam is een dienst die op jaarlijkse basis gefactureerd wordt. Er geld een stilzwijgende akkoord tot verlengen zodat de continuïteit van jouw website gegarandeerd wordt.

Wat is de opzegtermijn?

Je dient minstens 3 maanden op voorhand de domeinnaam op te zeggen.

Kan ik meerdere emailadressen aan laten maken

Dit kan zeker. Hiervoor moet je wel op z’n minst een business hosting pakket nemen om dit mogelijk te maken. In de startup hosting zit namelijk maar 1 gepersonaliseerd mailadres (die eindigt met @jedomeinnaam.be) inbegrepen.

Prijs van een domeinnaam

Éen transparante en voordelige prijs voor alle standaard domeinextensies.
Hieronder verstaan we:

.BE, .NL, .EU, .COM, .ORG, .INFO en .BIZ

website premium pakket

Domeinnaam

29,99* jaarlijks

(*) voordeelprijs i.c.m. webhosting
domein afzonderlijk: €39,99

Gepersonaliseerde mailbox

Onbeperkt aantal subdomeinen

Mails doorsturen naar jouw persoonlijke mailbox

Webforwarding

Gratis e-mailmarketing tool

Startup hosting + domeinnaam

179* 220

(*) enkel het 1e jaar, daarna € 209,87 jaarlijks

Combinatie voordeel hosting + domeinnaam

DOMEINNAAM EERSTE JAAR GRATIS (t.w.v. 30 €)
+ €10,- (permanente) korting op domeinnaam

Bestel jouw domeinnaam

Op welk webadres wil je jouw website laten schitteren?
Vul onderstaand formulier in en wij contacteren jou snel om de details te bespreken.